Як читання перед сном впливає на наш організм та психіку

Звичка читати перед сном може вплинути на якість і тривалість нашого сну. Багато людей виявляють, що читання перед сном допомагає розслабитися після напруженого дня і краще заснути.

Однією з головних причин, чому читання перед сном є корисним для сну, є те, що воно знімає стрес і напругу. Коли ми читаємо книгу, наша увага повністю займається історією та героями, що дозволяє нам відволіктися від повсякденних турбот та проблем. Такий розумовий перехід та занурення у сюжет допомагають нам розслабитися та відключитися від суєти.

Крім того, читання перед сном може бути одним із способів створення ритуалу перед сном. Ми часто створюємо різні ритуали, щоб підготувати себе до сну, і читання може стати важливою частиною такого ритуалу. Така поведінка перед сном дозволяє нашому організму та мозку отримати сигнал про швидке наближення часу сну та почати готуватися до нього. Це може значно покращити якість та глибину сну.

ПитанняВплив читання перед сном
Поліпшує сон?Так
Знижує стрес?Так
Чи підвищує концентрацію?Так
Чи розширює словниковий запас?Так

Вчені із Сассекського університету довели, що 6 хвилин читання перед сном розслаблює м'язи на 68% і сповільнює серцебиття. Сомнолог Роман Бузунов вважає навпаки: читання не надто корисне перед сном. Однак, якщо бажання почитати, то варто віддати перевагу спокійній литературе.20 лют. 2023 р.

Чому корисно читати перед сном?

Читання благотворно впливає на сон, знижуючи рівень стресу та відокремлюючи у нашій свідомості події та переживання минулого дня від сновидінь. А вибираючи паперові книги, ви не залишаєте собі часу на «залипання» в соцмережах та інше використання гаджетів, яке є однією з причин порушень сну та неспання.

Чому не можна читати книгу вночі?

Органи зору можуть пристосовуватися до рівня освітленості. У темряві зіниця розширюється, пропускаючи на сітківку більше світлових променів, ніж яскравому світла, і людина стає здатний розрізняти дрібні деталі. Але така діяльність призводить до перенапруги, що може спричинити як мінімум біль голови.

Що найкраще читати перед сном?

Перед сном краще читати пригоди, казки, а також романтику, розповів кандидат психологічних наук доцент кафедри психологічного консультування факультету психології Державного університету освіти Олександр Кононов.