Що таке фразеологізм та які приклади існують

Фразеологізм – це стійке вираз, що складається з двох або більше слів, які у сукупності утворюють єдину смислову та граматичну одиницю. Фразеологічні обороти є однією з особливостей російської мови, вони збагачують нашу мову, роблять її яскравішою та виразнішою.

Фразеологізми бувають вільними та неповними. Вільні фразеологізми мають значення, яке утворюється взаємодією всіх компонентів, наприклад "бігти з усіх ніг", що означає "бігти дуже швидко". Неповні фразеологізми мають стійке значення, але один із компонентів можна замінити іншим, наприклад "руки у нього до ліктя" – "він дуже щедрий".

Фразеологічні обороти є важливою частиною нашого мовного активного словника і використовують у різних ситуаціях. Вони допомагають нам точніше і виразніше висловлювати свої думки та почуття. Наприклад, фразеологізми "випустити пару" або "втомитися як собака" дозволяють передати емоційний стан людини більш жваво і зрозуміло.

Що таке фразеологізм та приклади
ФразеологізмОписприклад
Брати/взяти себе в рукиПодолати свої емоції та контролювати свою поведінкуВін вирішив взяти себе в руки і не відповідати на образи
Бити байдикиТікати, зникати без пояснення причинВін бив байдики, коли його попросили залишитися і пояснити свою поведінку
Вішати вухаНе втручатися, ігнорувати розмову чи ситуаціюВона вішає вуха, коли йдеться про складні теми
Водити за нісКерувати, впливати на людину, змушувати її робити те, що ви хочетеВін завжди водить її за ніс і вона не може чинити опір
Тримати ніс за вітромБути поінформованим про поточні події та трендиВони завжди тримають ніс за вітром і завжди знають, що відбувається у світі

Фразеологізми – це вислови, що складаються з кількох слів, але сприймаються як єдине ціле і за значенням дорівнюють одному поняттю. Це усталені, неподільні, цілісні конструкції. Наприклад, про те, хто пише неохайно і незграбно говорять, що він пише як курка лапою.

Які є фразеологізми?

Прикладами таких виразів у російській будуть: "залишитися з носом", "бити байдики", "дати здачі", "валяти дурня", "точка зору", "без царя в голові", "душа в душу", "шито білими нитками" і тому подібне.

Що таке фразеологізм наприклад?

Фразеологічні поєднання стійкі, але гнучкі обороти, зміст яких визначається через окремі ключові слова. Не ключові слова можна замінювати синонімами. Приклад: можна «вмирати від кохання», а можна «вмирати від захоплення» — сенс обох словосполучень зрозумілий.

Які є фразеологізм?

ФразеологізмЗначення
бігти висунувши мовуБігти дуже швидко, на межі сил
тікати, як від чумиУникати чогось дуже небезпечного
без дурнів(простий) з усією серйозністю, без жодних жартів
без задніх ніг (спати)Дуже міцно, безпробудно.

Що таке фразеологізм для 3 класу?

Стійкі висловлювання слів називають фразеологізмами. У них не можна замінити або пропустити якесь слово, інакше зміниться сенс: ні світло ні зоря, прикусив мову. Коли ми пояснюємо значення стійких поєднань, маємо на увазі зміст всього висловлювання загалом, а чи не окремих слів.