Що краще вибрати: клопідогрел або кардіомагніл? Порівняння та рекомендації

Коли йдеться про антиагреганти, лікарі зазвичай розглядають два основні вибори: клопідогрел і кардіомагніл. Обидва препарати мають свої особливості та застосовуються для профілактики серцево-судинних захворювань. Але який з них має більш високу ефективність?

Клопідогрел – це препарат, який впливає на згортання крові та запобігає утворенню тромбів. Він є ключовим компонентом у лікуванні гострої та хронічної ішемічної хвороби серця. Кардіомагніл, з іншого боку, містить ацетилсаліцилову кислоту, яка також чинить антиагрегантну дію. Він широко використовується в кардіології для запобігання інфаркту та інсульту.

Обидва препарати мають свої переваги та недоліки. Клопідогрел має більш тривалу дію і може застосовуватися в поєднанні з аспірином. Однак він має більше побічних ефектів, таких як запаморочення та нудота. Кардіомагніл, з іншого боку, має менше побічних ефектів, але його тривале застосування може призвести до підвищеного ризику кровотеч.

Що краще приймати клопідогрел або кардіомагніл
ПрепаратКлопідогрівКардіомагніл
ОписПрепарат, який перешкоджає згусткам кровіПрепарат на основі ацетилсаліцилової кислоти, який також запобігає утворенню тромбів.
Дозування75 мг на день75 мг або 150 мг на день
ДіяЗменшує ризик розвитку серцевих нападів, інсультів та смерті від серцево-судинних захворювань.Запобігає утворенню згустків крові, знижуючи ризик тромбоутворення
ПоказанняПісля перенесеного серцевого нападу, інсульту чи встановлення стентуПрофілактика серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарда, тромбозу, інсульту
Побічні ефектиКровотечі, алергічні реакції, запаморочення, діарея, шлунково-кишкові розладиДиспепсія, гастродуоденальні виразки, алергічні реакції, геморагії
ПротипоказанняАлергія, кровотечі, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишкиВиразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, печінкова недостатність, гіперчутливість до ацетилсаліцилової кислоти

Який найкращий препарат для розрідження крові?

Найвідоміший представник цього класу – це ацетилсаліцилова кислота (торгові марки: тромбо АСС, аспірин – кардіо, кардіомагніл, кардіаск і т.д. д.), ще є клопідогрел (плавікс, зілт, плагріл, і т.д.).

Що краще аспірин кардіо чи клопідогрел?

Відносне зниження ризику виникнення цих подій при використанні клопідогрелю щодо прийому аспірину становило 8,7% і було статистично значущим (р = 0,043). З позицій доказової медицини клопідогрель, за результатами даного дослідження, безперечно, ефективніший за аспірин..

Чи можна постійно приймати клопідогрел?

Рекомендується необмежено довго (довічно) приймати АСК у добовій дозі 75–100 мг.. Хворі на імплантацію СВЛ повинні отримувати протягом 1 року комбінацію антитромбоцитарних препаратів – АСК 100 мг/добу.

Кому не можна пити клопідогрел?

Клопідогрів слід з обережністю призначати пацієнтам з підвищеним ризиком кровотечі через травму, хірургічне втручання або інші патологічні стани, при яких одночасно застосовують інгібітори глікопротеїнових рецепторів IIb/IIIа. Ацетилсаліцилова кислота.